Escandinàvia

Combats d’endevinalles dels déus escandinaus

Saviesa

Essent un dels déus més antics, creador del món i dels homes, Odin és el senyor de la saviesa, expert en totes les coses des del principi dels temps. Ha après totes les arts i després els homes han après d’ell. Entre els molts epítets d’Odin, molts fan referència a la seva gran saviesa, i ha estat anomenat Fjölnir i Fjölnsviðr (“gran savi”), Sanngetall (“qui intueix la veritat”), Saðr o Sannr (“qui diu la veritat”), Forni (“coneixedor de l’antic”) i Fornölvir (“sacerdot antic”).

La saviesa d’Odin és fruit del coneixement, la màgia i la poesia, tot alhora. És coneixedor dels misteris dels nou mons i dels seus orígens, però també del destí de cadascun dels homes, així com del seu propi destí i el de l’univers.

Odin gaudeix competint en discussions amb els individus més savis. Sota la disfressa de Gágnraðr (“victòria”), va arriscar la seva vida quan el gegant Vafþrúðnir, l’erudició del qual era àmpliament reconeguda, el va desafiar en un duel de saviesa sobre el passat, el present i el futur del món. El gegant va contestar ràpidament a totes les preguntes, però Gágnraðr al final va preguntar què va ser el que el déu Odin va mormolar a cau d’orella al seu fill Baldr en la seva pira funerària. Vafþrúðnir, en aquest punt, va reconèixer la identitat d’Odin, ja que una regla era que qui feia una pregunta havia de conèixer la resposta, i aquesta resposta era coneguda tan sols pel propi déu. Així, el gegant va perdre el duel.

En una altra ocasió, fent-se passar per un home anomenat Gestumblindi (“hoste cec”), el déu va desafiar un rei anomenat Heiðrekr, a un duel d’endevinalles. Després d’una sèrie de preguntes que ambdós van contestar sense dificultat, Odin va realitzar la mateixa pregunta que havia fet a Vafþrúðnir. Davant aquesta pregunta, el rei va intentar matar-lo, però el déu va escapar convertit en un falcó.

Conte del rei Heidrek en el Hervarar Saga

El déu Odín planteja uns petits enigmes al monarca:

M’agradaria tenir allò que tenia ahir.
Penseu, Rei, què és això:
fatiga l’home,
retarda els treballs,
i en canvi fa córrer la llengua.

La cervesa

Repte entre el nan Alvis, que vol casar-se amb Thurd, filla de Thor, i el déu. Aquest li fa tres preguntes sobre la naturalesas de l’univers. El nan no les respon en el temps previst i Thor li diu:

No he trobat mai un tipus d’ensenyament com aquests,
amb tanta abundància de saviesa.
He parlat per enganyar-te i t’he enganyat.
Es fa de dia, nana,
endureix-te, ara mateix, com un roc.